......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Άνοιξε για το κοινό η πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα)


 ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας


Η πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα) είναι ανοιχτή για το κοινό από την Πέμπτη, όπου και το προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο πνεύμα και την τέχνη της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και την επιβολή της δικτατορίας. Το ανακαινισμένο πενταώροφο που έζησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας χτίστηκε το 1932 με εντολή του πατέρα του, ζωγράφου, ναυάρχου Αλεξάνδρου Χατζηκυριάκου, από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κωνσταντίνο Κιτσίκη. 
Ο ζωγράφος κατοίκησε μόνιμα σε αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όπου πρόσθεσε έναν επιπλέον όροφο, τον οποίο διαμόρφωσε ο ίδιος. Στο ισόγειο εκτίθεται η δωρεά της Λίτσας Παπασπύρου. Πρόκειται για ένα αστικό σαλόνι, από την πατρική της κατοικία στο Παρίσι, με έργα γαλλικής ζωγραφικής των πρώτων δεκαετιών του 20ού και έπιπλα 16ου-18ου αιώνα. Η πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή της Ελλάδας παρουσιάζεται από το ισόγειο έως τον τρίτο όροφο του κτιρίου. Στον 4ο όροφο είναι η κατοικία του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, όπως την είχε ανακαινίσει ο ίδιος το 1957. Τέλος, στον 5ο όροφο βρίσκεται το εργαστήριο του καλλιτέχνη από το 1957 έως το 1994.
_____________________________
*από το: Ζούγλα.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου