......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Φιλολογική εσπερίδα αφιερωμένη στο νέο βιβλίο του Ευάγγελου Ανδρέου με τίτλο "Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος - το μέγιστο της Αγιογραφίας σχολείο στο 18ο αιώνα"


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος
Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος

Το μέγιστο της αγιογραφίας σχολειό στο 18ο αιώνα

του Ευάγγελου Ανδρέου
μετάφραση: Δήμητρα Τσαλαμά
εικονογράφηση: Αμαλία (Παρασκευοπούλου)

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης - Euarce,
Αθήνα 2012,  192 σελ.
Τιμή € 15,00
Ο συγγραφέας επιχειρεί να φωτίσει τη ζωή ενός "απρόσιτου" και αδικημένου πρωταγωνιστή της μεταβυζαντινής τέχνης, συλλέγοντας και αξιοποιώντας κάθε στοιχείο από το ήδη υπάρχον πενιχρό βιβλιογραφικό υλικό -περιοδεύοντας ο ίδιος και μελετώντας διεξοδικά ένα προς ένα όλα τα μνημεία με τον πλούτο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του στην Αθήνα, στη Σαλαμίνα, στην Πεντέλη, στην Παιανία, στο Κορωπί, στο Μαρκόπουλο, στον Κουβαρά. Επιχειρείται επίσης η ιστορική αποκατάσταση της μέχρι σήμερα ελάχιστης και αποσπασματικής θεώρησης της ζωής και του έργου του, η αισθητική αποτίμησή του, η κριτική των πηγών και τίθενται νέα βάσιμα στοιχεία μεθοδολογικών υποθέσεων αποτεινόμενα στο μελλοντικό ερευνητή. Γίνονται αναφορές και επισημάνσεις, που αφορούν στη ναϊκή αρχιτεκτονική, στη νεώτερη ιστορία και ανθρωπογεωγραφία του λεκανοπεδίου της Αθήνας και των Μεσογείων, στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία, στη λαογραφία, στην παράδοση και στη θεολογία.
Πρατίθεται επίμετρο αποκλειστικών φωτογραφικών ντοκουμέντων, σημειώσεων, ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, ευρετήριου ονομάτων και περίληψης στην αγγλική. Παρατίθεται επίσης πολυσέλιδο παράρτημα του περιεχόμενου στην ιταλική. "Περισπούδαστο το πόνημα. Και τα περί αρβανιτών σχόλια έχουν ευθύτητα" σημείωσε ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου