......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Jimmy Jamar: "H χώρα σας είναι ευρέως γνωστή για τον τουρισμό της, αλλά υπάρχουν και άλλες πλευρές της, που πολύς κόσμος αγνοεί, όπως η ιστορία της"


           Ο Jimmy Jamar στο ελculture.gr                       
«Για το "12 Ώρες για την Ελλάδα" είναι η τρίτη φορά και έχει ιδιαίτερη σημασία αφού συμβολίζει το κλείσιμο της ελληνικής προεδρίας στην Ένωση»

24.12.2013
Κείμενο: Νάντια Δρακούλα
Email: naddrac@gmail.com 0 0 9


Η κρίση εκτός από τα δεινά και τις οικονομικές ορολογίες μας έφερε και κάτι άλλο τη λεγόμενη «αλληλεγγύη/solidarity». Το «12 Ώρες για την Ελλάδα» δημιουργήθηκε το 2012 από ένα φιλέλληνα, τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Jimmy Jamar. Μια ολόκληρη μέρα στις Βρυξέλλες με άρωμα ελληνικό, προσελκύει επισκέπτες από διάφορες χώρες, δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και εκπροσώπους του Τύπου. Επιθυμητό αποτέλεσμα η συγκέντρωση χρημάτων για κοινωφελείς οργανισμούς στην Ελλάδα και φυσικά η ενίσχυση της εικόνας μας στο εξωτερικό. Αφού πέρασα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με υποδέχτηκε χαμογελαστός ο κος Jamar καλωσορίζοντας με στα ελληνικά.

ελc: Κύριε Jamar, πώς προέκυψε η ιδέα των «12 Ωρών για την Ελλάδα» ;Jimmy Jamar: Η ιδέα προέκυψε πέρυσι μέσα στην καρδιά της κρίσης. Διάβαζα καθημερινά απαίσιες ιστορίες όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τους ανθρώπους. Μπορείς να κριτικάρεις τις κυβερνήσεις, αλλά όχι το λαό. Διαφορετικά δημιουργείς στερεότυπα. Έτσι αποφάσισα να βοηθήσω την Ελλάδα χτυπώντας τα στερεότυπα, βελτιώνοντας την εικόνα της και φυσικά βοηθώντας ανθρώπους, αφού πάνω απ’όλα πρόκειται και για μια φιλανθρωπική εκδήλωση.

ελc: Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με την Ελλάδα;Jimmy Jamar: Α, μετράμε μια σχέση αγάπης τα τελευταία 45 χρόνια, έχω παντρευτεί Ελληνίδα, επισκέπτομαι τη χώρα σας πολύ συχνά και μάλιστα μόλις τελείωσα το βιβλίο μου «Letters to Byron», μια μορφή ημερολογίου που απευθύνω στον Byron. Πιστεύω ότι κατανοώ τη χώρα σας πολύ καλά και την πολυπλοκότητα της.

ελc: Νιώθετε κατά κάποιο τρόπο ένας σύγχρονος Byron;Jimmy Jamar: Πιστεύω ότι είμαι λίγο πιο μετριόφρων από το να πιστεύω κάτι τέτοιο. Ξέρετε, η χώρα σας είναι ευρέως γνωστή για τον τουρισμό της και καλά κάνει, αλλά υπάρχουν και άλλες πλευρές της, που πολύς κόσμος αγνοεί, όπως η ιστορία της. Ύστερα είναι και η προπαγάνδα…

ελc: Τι πιστεύετε ότι δημιουργεί την προπαγάνδα αυτή; Είναι απλά ο εύκολος δρόμος;Jimmy Jamar: Ναι, είναι ο εύκολος δρόμος και από την άλλη έχουμε πλέον στην Ευρώπη τόσες διαφορετικές κουλτούρες να συνταιριάξουμε. Κοιτάξτε, η Ελλάδα δεν έχει τον τύπο διοίκησης που έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επίσης έχουν γίνει και πολλά λάθη τα οποία οι Έλληνες αναγνωρίζουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταπεινώνεις έναν λαό.

ελc: Σας γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα. Η υλοποίηση ήταν εύκολη;Jimmy Jamar: Καθόλου. Ήταν ένα μικρό θαύμα το πώς διοργανώθηκε, αφού είχαμε μπροστά μας δέκα εβδομάδες να στήσουμε όλο το πρόγραμμα από το μηδέν. Βρήκαμε ένα καταπληκτικό χώρο. Την παλιά αγορά που τώρα έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο. Χωρίσαμε το «12hours» σε τρία μέρη. Στο πρώτο εντάξαμε την ανάγνωση ελληνικών κειμένων. Διαλέξαμε τον Όμηρο και τον Πλάτωνα, όπου κάθε επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να διαβάσει ένα κομμάτι στη γλώσσα που ήθελε. Ανάμεσα σε αυτούς που διάβασαν ήταν από Υπουργούς και μέλη της βασιλικής οικογένειας, μέχρι μαθητές σχολείου και απλούς πολίτες. Στο δεύτερο μέρος είχαμε έκθεση ελληνικών προϊόντων. Φέτος μάλιστα Έλληνες σεφ που ζουν στις Βρυξέλλες παρέδωσαν masterclasses μαγειρικής. Επίσης, καλέσαμε έλληνες παραγωγούς που ποτέ πριν δεν είχαν δείξει τα προϊόντα τους εκτός συνόρων και ανθρώπους που ξεκίνησαν την επιχείρησή τους μέσα στην κρίση να μιλήσουν.

ελc: Με ποιο τρόπο επιλέγετε τον κόσμο αυτό;Jimmy Jamar: Έχω δημιουργήσει μια ομάδα στις Βρυξέλλες, οι οποίοι έχουν πολλές επαφές με την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι στο Βέλγιο ζουν 30.000 Έλληνες με τους 20.000 να ζουν στις Βρυξέλλες. Μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στον κόσμο, αλλά πιστεύω ότι είναι η πιο δυναμική. Έχουμε ελληνικές καλλιτεχνικές ομάδες, ελληνικά περιοδικά και υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος κινητοποιείται.

ελc: Ποιο είναι το τρίτο σκέλος;Jimmy Jamar: Το τρίτο σκέλος είναι οι συναυλίες. Φέτος στο άνοιγμα είχαμε την ομιλία του ηθοποιού, Γιώργου Χωραφά. Έχουμε διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος, πολλοί από αυτούς εθελοντικά.

ελc: Ξέρετε, ένα πρόβλημα στο θέμα της προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι η στερεοτυπική εικόνα που ακόμα και οι ίδιοι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν για τα χώρα μας. Για παράδειγμα οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις συναυλίες σας, είναι πρόσωπα ευρέως γνωστά και αγαπητά αλλά υπάρχουν και καινούργια πρόσωπα, ίσως πιο εναλλακτικές παρουσίες οι οποίοι συνθέτουν το σύγχρονο ελληνικό καλλιτεχνικό τοπίο. Το 12hours είναι ανοικτό και σε αυτούς;
Jimmy Jamar: Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, αλλά έτσι θα μου πείτε ότι και ο Θεοδωράκης είναι στερεότυπο. Στη μουσική δεν υπάρχουν στερεότυπα. Από την άλλη, αν και έχουμε και νεανικό κοινό στις συναυλίες, έχουμε και πολλές οικογένειες και κόσμο που χαίρεται να βλέπει αυτούς τους καλλιτέχνες. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε κάθε τι νέο και αξιόλογο.

ελc: Το κοινό σας είναι μόνο Έλληνες του Βελγίου;Jimmy Jamar: Όχι μόνο, έρχονται από τις γειτονικές χώρες ένθερμοι υποστηρικτές του εγχειρήματος. Συμμετείχαν περί τα 4.500 άτομα. Έχουμε μια μεγάλη κάλυψη από τα Μέσα Ενημέρωσης, γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γεγονός στις Βρυξέλλες. Υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπάει την Ελλάδα και είναι πρόθυμος να την υποστηρίξει.

ελc: Τι είδους χορηγούς έχετε;Jimmy Jamar: Δεν ζητάμε μεγάλα ποσά γιατί δεν θέλαμε να το μετατρέψουμε σε ένα γεγονός που θα αφορούσε μόνο την ελίτ. Για παράδειγμα υπάρχουν έλληνες επιχειρηματίες, για παράδειγμα εστιάτορες, οι οποίοι νιώθουν ότι με αυτό τον τρόπο βοηθούν κάπως τη χώρα τους, έστω και με μικρά ποσά. Έτσι αισθάνονται συμμέτοχοι του «12hours».

ελc: Πώς διαλέγετε τους οργανισμούς που λαμβάνουν τα χρήματα;Jimmy Jamar: Έχουμε θεματικές. Πέρυσι είχαμε ως θέμα τη νεότητα. Έτσι είχαμε τον οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού. Φέτος, είχαμε την υγεία και τους οργανισμούς Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι μάλιστα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την κατάσταση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα, το Make A Wish Greece και το ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική εταιρεία προστασίας παιδιών με ειδικές ανάγκες). Φέτος είναι η τρίτη μας φορά και έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού συμβολίζει το κλείσιμο της ελληνικής προεδρίας στην Ένωση. Στις 28 Ιουνίου. Ίσως να είναι και η τελευταία φορά, γιατί μετά ευελπιστούμε στην ανάπτυξη της Ελλάδας.©

_______________
- δείτε και στο: http://www.elculture.gr/elcblog/article/jimmy-jamar-el.-752109#sthash.TQRPtyAQ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου