Εκδήλωση προς τιμήν τoυ συγγραφέα και ακαδημαϊκού Θανάση Βαλτινού και του λογοτέχνη - μεταφραστή και πρέσβη δρος Ουλφ Ντίτερ Κλεμ διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθηγητής Ν. Μουσιόπουλος, και ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθηγητής Β. Γούναρης, ο οποίος είχε και το συντονισμό.
Ο Νίκος Μαραντζίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εστίασε στην παρουσία του ελληνικού εμφύλιου πολέμου στο πεζογραφικό έργο του Θ. Βαλτινού, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο που ο συγγραφέας περιέγραψε το κλίμα μιας άλλης Ελλάδας, βασισμένος στην οπτική των απλών ανθρώπων, στα αισθήματα και τις στρατηγικές επιβίωσης της σκοτεινής αυτής περιόδου της ελληνικής ιστορίας.
Ο κ. Βαλτινός αναφέρθηκε στην πολεμική που δέχτηκε το βιβλίο του «Ορθοκωστά», ενώ τόνισε τη σχέση γλώσσας και μυθοπλασίας, λέγοντας ότι τα βιβλία του βασίζονται σε προσωπικά βιώματα και ιστορίες που άκουσε.
Ακολούθησε η παρουσίαση του λογοτέχνη - μεταφραστή και πρέσβη δρος Ουλφ Ντίτερ Κλεμ από τον Αθανάσιο Γ. Καΐση, καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ. Ο κ. Καΐσης αναφέρθηκε στις μεταφράσεις ελληνικής λογοτεχνίας (πεζογραφίας, ποίησης και θεατρικών έργων) στη Γερμανία και στο πλούσιο μεταφραστικό έργο του κ. Κλεμ. «Ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό», είπε, αποκαλώντας τον τιμώμενο «πρέσβη της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γερμανία».
Ο κ. Κλεμ τόνισε την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συναντά κάθε μεταφραστής της ελληνικής λογοτεχνίας, ιδίως για τη δημοσίευση της μετάφρασης στο εξωτερικό.

________________________________