......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ποίηση ραδιοφωνική και όχι μόνο...

ΠΟΙΗΣΗ
Η 21η Μαρτίου «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης»


Το 2001 η UNESCO υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» και τα FM τη γιορτάζουν
«Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αύριο και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ τη γιορτάζουν προσαρμόζοντας κατάλληλα το πρόγραμμά τους. Η Ημέρα Ποίησης θεσπίστηκε το 1998 και επιλέχθηκε η 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία - αρχή της άνοιξης.

Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό. Καλύτερη αφορμή δεν θα μπορούσε να βρει η Ελληνική Ραδιοφωνία και οι συχνότητές της θα «γεμίσουν ποίηση» με συνεντεύξεις, απαγγελίες ποιημάτων, αφιερώματα και σπάνιο αρχειακό υλικό. Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες εκπομπές:

■ Στο Πρώτο Πρόγραμμα, στις 11 το πρωί, η Μαρία Γεωργίου και ο Γιώργος Πίκουλας θα φιλοξενήσουν τον Τίτο Πατρίκιο. Στην εκπομπή «Μπλε σαν πορτοκάλι» (Γιώργος Γιανναράκος, Μαίρη Βενέζη - 5 το απόγευμα) θ’ ακουστούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Παραλλαγές σε μιαν αχτίδα». Συμμετέχουν οι: Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Μακεδόνας, Αρετή Κετιμέ, Ελενα Σαλένκοβα και η χορωδία Εν Φωκάς.
Την Ορχήστρα Viale Arti διευθύνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
■ Στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 7 το βράδυ, θα παίξει «Η κατάλληλη ώρα», 81 χρόνια από τότε που ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Επιτάφιο» και 59 από τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης τον μελοποίησε. Ο Φώτης Απέργης αφηγείται την ιστορία του έργου που υπήρξε εμβληματικό για την ποίηση αλλά και για το ελληνικό τραγούδι. Και αμέσως μετά στις 8 στην εκπομπή της Ελενας Διάκου, δύο Νόμπελ: Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και πεζά κείμενα των ποιητών.
■ Στο Τρίτο Πρόγραμμα, στις 8 το πρωί, ο Γιώργος Φλωράκης στα «Ολα τα πρωινά του Τρίτου» μεταδίδει σημαντικούς Ελληνες ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους.
Στις 8 το βράδυ το Τρίτο θα συνδεθεί απευθείας με την Παλαιά Βουλή και θα μεταδώσει την εκδήλωση «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα, ποιήματα», εκδήλωση με την οποία συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων, η ΕΡΤ και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
■ Επίσης οι παραγωγοί του Kosmos 93.6 θα παρουσιάζουν μελοποιημένη ποίηση από όλο τον κόσμο.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου