......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλος εποχής για τον Ελευθερουδάκη

eleytheroydakis.jpg

ΕλευθερουδάκηςΕπειτα από 100 και πλέον χρόνια δραστηριότητας, το ιστορικό βιβλιοπωλείο βάζει οριστικά λουκέτο, λόγω κρίσης, ανταγωνισμού και άστοχων επιχειρηματικών κινήσεων | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


H Παρής Σπίνου γράφει στην σημερινή "Εφημερίδα των Συντακτών"  για το "Σημείο αναφοράς στην περιοχή του Συντάγματος εδώ και έναν αιώνα, το ιστορικό βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη, το παλαιότερο μετά το βιβλιοπωλείο της Εστίας, κατεβάζει και αυτό ρολά. Oριστικά στις 30 Σεπτεμβρίου.
Χθες, μεγάλες ουρές σχηματίζονταν μέχρι και μετά τις εννιά το βράδυ στο ταμείο του καταστήματος της Πανεπιστημίου 15, καθώς ο κόσμος αναζητούσε τις ελκυστικές προσφορές έως 80% στα βιβλία. Είναι το τελευταίο του κατάστημα, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μπει λουκέτο στα 20 παραρτήματα, εντός και εκτός Αθήνας.
Η ανακοίνωση της Σοφίκας Ελευθερουδάκη, που εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της επιχειρηματικής οικογένειας, είναι χαρακτηριστική: «Επειτα από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στον διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενό μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας».
Ετσι γράφεται ο επίλογος της μακρόχρονης ιστορίας του Ελευθερουδάκη, τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, μια νέα σελίδα θα ανοίξει καθώς, όπως φαίνεται, θα δώσει έμφαση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις βιβλίων - άλλωστε ο ιστότοπός του books.gr συνεχίζει να λειτουργεί. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να ανοίξει, συνεταιριστικά, κάποιο άλλο μικρό, προσεγμένο, «μπουτίκ» βιβλιοπωλείο, σε άλλο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.
«Μου είπαν ότι μόνο στον Ελευθερουδάκη θα μπορέσω να το βρω!» Η φράση αυτή υπήρξε επαναλαμβανόμενο μότο πολλών δεκαετιών, ειδικότερα για όσους έψαχναν ξενόγλωσσα βιβλία αλλά και πολυτελή λευκώματα που κυκλοφορούσαν μόνο στο εξωτερικό.
Η ιστορία του ξεκίνησε το 1898 με την αγορά του τότε διεθνούς βιβλιοπωλείου της Αθήνας Beck and Barth κι όταν το παλαιό μέγαρο στο Σύνταγμα γκρεμίστηκε, ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης αποφάσισε τη μετακόμιση στην οδό Νίκης, που αποτέλεσε ένα τοπόσημο για πάνω από 30 χρόνια.
Το 1995 έγινε ένα τολμηρό βήμα στο οκταώροφο, σύγχρονο και πολυτελές κτίριο της Πανεπιστημίου σε μια περίοδο ευημερίας, ενώ τώρα, συρρικνωμένο, στο ύψος της οδού Αμερικής, κλείνει τον κύκλο του, ακολουθώντας μια πτωτική πορεία.
Το πρώτο βιβλιοπωλείο Σταδίου και Καραγιώργη ΣερβίαςΤο πρώτο βιβλιοπωλείο Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας | 
Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, στις συνεντεύξεις που έχει δώσει τον τελευταίο καιρό, θεωρεί ότι το ιστορικό βιβλιοπωλείο είναι περισσότερο θύμα της κρίσης παρά του ανταγωνισμού. Ωστόσο και οι κινήσεις μεγάλου ρίσκου της εταιρείας, που άφησε μεγάλα χρέη, έχουν παίξει τον ρόλο τους.
Είκοσι παραρτήματα από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι τη Μύκονο, υψηλά ενοίκια -αρχικά στην Πανεπιστημίου ήταν 3 εκατομμύρια δραχμές-, μεγάλα δάνεια με εγγύηση την οικογενειακή περιουσία.
Εκτός των άλλων, το τοπίο στον χώρο του βιβλίου άλλαζε δραστικά, όπως τα ήθη. Νέα βιβλιοπωλεία ήρθαν να προστεθούν στο κέντρο της Αθήνας, άλλες αλυσίδες άνοιξαν προσφέροντας παράλληλα ηλεκτρονικά είδη που ελκύουν ιδιαίτερα το νεανικό κοινό, ενώ τα σουπερμάρκετ αλλά και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία άρχισαν να διεκδικούν το μερίδιό τους.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική κρίση έπληξε ιδιαίτερα τις τσέπες των βιβλιόφιλων, πόσο μάλλον των μη φανατικών αναγνωστών, καθιστώντας το βιβλίο είδος πολυτελείας. Αλλωστε, εκατοντάδες μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα ή φυτοζωούν καταχρεωμένα.
Τα δάνεια, τα λειτουργικά έξοδα, τα χρέη προς τους εκδότες και τους άλλους πιστωτές οδήγησαν στην αντίστροφη μέτρηση τον Ελευθερουδάκη. Τον περασμένο Μάρτιο είχε ζητήσει υπαγωγή στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα -τελικά πήρε αναβολή- προκειμένου να αποδεσμευτεί από εξωγενείς παρεμβάσεις, με στόχο να υλοποιήσει πλάνο εξυγίανσης παράλληλα με την αποπληρωμή των πιστωτών.
«Στον χώρο του βιβλίου για πολλά χρόνια δεν φαινόταν να αλλάζει τίποτα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σ. Ελευθερουδάκη. «Ωσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ενας κόσμος άνω κάτω...
»Τελικά πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο; Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
»Στο μεταξύ όμως, το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε: Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας. Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις. Για επαγγελματικά δώρα. Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κλείνει το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου