......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Αντίο στο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση

tetsis3-630.jpg

Ο ζωγράφος του χρώματος και της ζωής, Παναγιώτης Τέτσης
Ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 91 ετών ύστερα από μακρά κι επίπονη μάχη με τον καρκίνο. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό».
Πρόκειται για βαρύτατη απώλεια καθώς θεωρούνταν ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη.

Ζωγράφος του χρώματος και της ζωής

Ζωγράφος και χαράκτης, δάσκαλος και πρύτανης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και ιδρυτικό μέλος της Σχολής «Βακαλό», ακαδημαϊκός, ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925.
Ακολούθησε από νωρίς το έμφυτο ταλέντο του. Η γνωριμία του με τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα λειτούργησαν καταλυτικά για την εξέλιξή του.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή του έπαιξε και η γνωριμία του με τον Γερμανό ζωγράφο Klaus Frieslander.
Μαθήτευσε στην ΑΣΚΤ, συνέχισε της σπουδές του στο Παρίσι και μελέτησε τα μουσεία και τους δασκάλους της Αναγέννησης, αφομοίωσε στοιχεία του μοντερνισμού και της αφαίρεσης.
Από το 1948, όταν εξέθεσε για πρώτη φορά στην Πανελλήνια Έκθεση της Αθήνας, και επί 68 συναπτά έτη μετουσίωνε την καθημερινή απλότητα, τα πρόσωπα και τη φύση, τη θάλασσα και τον ουρανό, σε τέχνη.
Δίδαξε για χρόνια και επηρέασε νεότερους καλλιτέχνες που συν τοις άλλοις τον λάτρευαν. Κυρίως ο Παναγιώτης Τέτσης αγάπησε τον κόσμο που υπήρχε γύρω του και μας τον έδειξε.
Προσιτός, με ευγενικούς τρόπους και μονίμως σπινθηροβόλο βλέμμα, με δεκάδες εκθέσεις και βραβεία στη μακρόχρονη πορεία του.
Η ζωγραφική του ένας ατέλειωτος καμβάς, με τη δύναμη των χρωμάτων σε κυρίαρχη θέση στις δομημένες, αφαιρετικές συνθέσεις του που σαφώς ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι και η αισιοδοξία.

Το τελευταίο βραβείο

Το τελευταίο βραβείο τού απονεμήθηκε πριν από λίγες μέρες, στις 29 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής.
Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να παραστεί ο ίδιος στην κατάμεστη αίθουσα «Δημ. Μητρόπουλος» για να παραλάβει το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης» από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Προκόπης Παυλόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Αλέξης Τέτσης | 
Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέδωσε στον γιο του, Αλέξη Τέτση, το βραβείο, ένα μικρό γλυπτό του Μόραλη (προσφορά της γκαλερί Ζουμπουλάκη).
Ο ίδιος διάβασε ένα σύντομο ευχαριστήριο μήνυμα του πατέρα του, που κατέληγε:
Κρίμα που δεν είμαι απόψε μαζί σας
 efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο «αιώνιος έφηβος» της Υδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου