......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

"ΔΕΛΦΟΙ" ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Μάικλ Σκοτ, από τις εκδόσεις Ψυχογιός

   ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ   


"ΔΕΛΦΟΙ"
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
του ΜΑΪΚΛ ΣΚOΤ
Σελίδες 440, Αθήνα 2014
Εκδόσεις Ψυχογιός

Για περισσότερα από χίλια χρόνια, το ιερό Μαντείο των Δελφών θεωρούνταν ο ομφαλός της γης, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Ηγέτες, βασιλείς αλλά και απλοί άνθρωποι έφταναν από όλη τη Μεσόγειο και από πιο μακριά για να συμβουλευτούν τους σοφούς του Μαντείου, να αφιερώσουν στον Απόλλωνα αριστουργήματα από χρυσό, ελεφαντόδοντο, χαλκό, μάρμαρο και πέτρα, και να συμμετάσχουν σε αθλητικούς και μουσικούς αγώνες. 
Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία του μαγικού και μοναδικού αυτού χώρου, από την ίδρυση έως την «αναβίωσή» του, καταδεικνύοντας πιο ξεκάθαρα από ποτέ τους λόγους για τους οποίους οι Δελφοί ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη του αρχαίου κόσμου για τόσο καιρό. 
Με ένα εμπεριστατωμένο κείμενο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο Μάικλ Σκοτ καλύπτει όλη την ιστορία αλλά και το σεπτό τοπίο των Δελφών, από τις βιβλιογραφικές αναφορές και τα αρχαιολογικά ευρήματα έως την καθιέρωσή του ως τόπου λατρείας, παράλληλα με την αέναη γοητεία της Πυθίας, παρά τους διφορούμενους χρησμούς της. Περιγράφει πώς οι Δελφοί έγιναν μήλον της έριδος ανάμεσα σε Έλληνες και σε Ρωμαίους αλλά και τόπος προσφοράς πολύτιμων αναθημάτων από αντίπαλες πόλεις-κράτη και ξένους βασιλείς. Εξετάζει, επίσης, τη σταδιακή παρακμή αλλά και το πώς η σημασία και η σπουδαιότητα του μέρους συνεχίζει να μεταβάλλεται έως σήμερα. 
Τέλος, για τον σύγχρονο επισκέπτη των Δελφών, ο συγγραφέας παραθέτει έναν σύντομο οδηγό, που υποδεικνύει τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να δει αλλά και άγνωστους στο ευρύ κοινό θησαυρούς. 
Προσφέροντας μια μοναδική ματιά στο κέντρο του αρχαίου κόσμου, οι ΔΕΛΦΟΙ θα μαγέψουν τόσο τον απλό αναγνώστη όσο και τουρίστες, φοιτητές και ειδικούς.

~~~~~~~




Ο ΜΑΪΚΛ ΣΚΟΤ είναι επίκουρος καθηγητής Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία με θέμα την αρχαία ελληνική και τη ρωμαϊκή κοινωνία, ενώ έχει γράψει και παρουσιάσει μια μεγάλη ποικιλία ντοκιμαντέρ για το National Geographic, το History Channel και το BBC.

___________
http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002731/delfoi-to-kentro-toy-arxaioy-kosmoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου