......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Το νέο της βιβλίο της δημοσιογράφου Σοφίας Μαλτέζου με τίτλο «Το τέλος των εραστών», εκδόσεις Γαβριηλίδη,




Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Το τέλος των εραστών»,  εκδόσεις Γαβριηλίδη,  παρουσίασε  η δημοσιογράφος Σοφία Μαλτέζου, έχοντας στο πλάι της ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία από τη στήλη της «Το μπλοκάκι της Μελίντας» του περιοδικού "ΕΠΙΚΑΙΡΑ".

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, η προοδευτική συντροφιά των Σταμάτη ΚραουνάκηΡένας ΘεολογίουΚ. ΚαβαθάΛάμπρου Λιάβα και Ηλία Ταμπακέα, εξακολουθεί να σκέφτεται αλλιώς  και παρευρέθηκαν στην παρουσίαση για να θυμηθούν και να μιλήσουν για το βιβλίο, ο τίτλος του οποίου είναι η κουρτίνα για να αποκαλυφθούν στη συνέχεια όσα μας απασχολούν σήμερα. 

Κεντρικός ομιλητής ο διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του "Ινστιτούτου ψυχικής και σεξουαλικής υγείας" Θάνος Ασκητής. Αποσπάσματα  διάβασαν ο διευθυντής του Αθηναϊκού Θιάσου Σκιών Άθως Δανέλλης και οι ηθοποιοί Σοφιάννα Θεοφάνους και Πάνος Ιωσηφίδης.

Η Σοφία Μαλτέζου είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας με πλούσιο έργο αλλά και προσφορά στην Λαυρεωτική με συμμετοχή σε πολλές εκδηλώσεις/ομιλίες στη «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» αλλά και με πλήθος πρωτοβουλιών σε τοπικά θέματα.

Η παρουσίαση έγινε στις 30 Ιουνίου στην Ένωση Συντακτών (Ακαδημίας 20).
Εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" - Ιούλιος 2014


~~~~~~~~~

Η Σοφία Μαλτέζου γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα στην Πλάκα της Αθήνας. Εβγαλε το Β΄ Γυμνάσιο Μαρασλείου μαζί με τρακόσιες ακόμα κοπέλες που πήγαιναν μαζί της στην ίδια τάξη. Πέρασε από τη Σχολή - τότε - της Παντείου και από όλα τα πεζοδρόμια - της Αθήνας, καλύπτοντας διάφορα ρεπορτάζ ως δημοσιογράφος. Δούλεψε σε πολλές εφημερίδες ξεκινώντας με τον ιλιγγιώδη μισθό των 800 δρχ. το μήνα. Για δεκαπέντε χρόνια κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ.
Επίσης εργάστηκε σε πολλά περιοδικά, στην ελεύθερη ραδιοφωνία και στην ελεύθερη τηλεόραση αλλά η πολλή ελευθερία τη χτύπησε στο στομάχι και είπε ν' αφήσει το πεδίο ελεύθερο στους νεότερους συναδέλφους της και να περιοριστεί στην κατ' οίκον οικιακή συγγραφή. Εχει γράψει από το 1977 μέχρι σήμερα πέντε βιβλία: «Ποιος πιστεύει τον Ανδρέα», «Η εγγονή του Κάιζερ», μια μελέτη για τη μοναξιά στην εποχή μας: «Με τη μοναξιά μου», «Τριχωτό μίξερ» και το «Τοπίο ενός χωρισμού» (εκδόσεις «Φιλιππότη»). Είναι αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Γράφει με μια παλιά γραφομηχανή Ολύμπια σε ένα χωράφι έξω από την Κερατέα όπου ζει, με τον άντρα της, τον Αντώνη, που μην κάνετε το λάθος να τον πείτε «κύριο Μαλτέζο», γιατί έχει το δικό του όνομα και τη δική του πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
~~~~~~~~~~~~


Οι  "πολιτισμικές αναζητήσεις" πριν γίνουν Σελίδες στο διαδίκτυο  υπήρξαν ραδιοφωνική εκπομπή στο πάλαι ποτέ "Ράδιο Αττική 99,6 FM στο Μαρκόπουλο Αττικής, κάθε Κυριακή 10 με 11 το πρωί,  παρουσίαζε νέα βιβλία και φιλοξενούσε  συγγραφείς, ποιητές. 
Η Σοφία Μαλτέζου λοιπόν, θυμάμαι, ότι έμενε και μένει στην Κερατέα, θυσίαζε πολλά κυριακάτικα πρωινά της και μας τιμούσε με την παρουσία της κάνοντας ωραίες ραδιοφωνικές εκπομπές  και αρκετές  φορές μάλιστα μαζί με την φίλη της επίσης δημοσιογράφο και βιβλιοκριτικό Ελένη Γκίκα.  Αυτά όλα στα τέλη της δεκαετίας του '90.  
Εκείνα τα χρόνια το λογοτεχνικό περιοδικό "ΥΦΟΣ"  διοργάνωσε ένα Λογοτεχνικό και Εικαστικό Διαγωνισμό με την αμέριστη βοήθεια της  Μυρσίνης Ζορμπά  διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ για τους φυλακισμένους στα κατ/ματα φυλακών όλης της χώρας. Η Σοφία Μαλτέζου ως  παλαίμαχη ρεπόρτερ  στο αστυνομικό ρεπορτάζ και με εμπειρία από τις ελληνικές φυλακές  βοήθησε ως μέλος της Επιτροπής  ώστε να οργανώσουμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και να "βάλουμε" την Τέχνη στις φυλακές ως βάλσαμο για τους συνανθρώπους μας που στερούνταν την ελευθερία τους. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης και κουμπάρος της Σοφίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου