......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Έφυγε η εκδότρια της «Εστίας» Μάνια Καραϊτίδη

Μια μεγάλη κυρία του εκδοτικού χώρου της Ελλάδος και μια από τις ευγενέστερες φυσιογνωμίες στον χώρο του πολιτισμού ευρύτερα, η «κυρία Μάνια» για όσους την γνώρισαν από κοντά αλλά και τους βιβλιόφιλους, έφυγε από τη ζωή.


Η Μάνια (Μαρίνα) Καραϊτίδη, η εκδότρια της «Εστίας» από το 1972 ως πρόσφατα, όταν και παρέδωσε τα ηνία του ιστορικού οίκου στα παιδιά της Εύα και Γιάννη, απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής στον ύπνο της σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσε η κόρη της. Νοσηλευόταν στο «Ιπποκράτειο» όπου και έχασε την μάχη με την καρκίνο.
Το θρυλικό γραφείο της Μάνιας Καραϊτίδη στο ιστορικό Βιβλιοπωλείον της Εστίας, πριν κλείσει το 2013 στην οδό Σόλωνος, έγινε πραγματική εστία ιδεών με συγγραφείς, διανοούμενους, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους αλλά και απλούς αναγνώστες να το επισκέπτονται, πάντοτε ανοιχτό και φιλόξενο.
Το Βιβλιοπωλείον της Εστίας δημιουργήθηκε από τον Γ. Κασδόνη το 1885 και στεγάστηκε στην οδό Σταδίου 32. Τη συνέχεια του εκδοτικού οίκου ανέλαβε ο ανιψιός του Ιωάννης Δ. Κολλάρος, ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με τα καλά εκπαιδευτικά βιβλία, το Πανελλήνιον Βιβλιογραφικόν Δελτίον, τις μεταφράσεις αρχαίων ελλήνων συγγραφέων κτλ. 
Το 1925 εισέρχεται στον εκδοτικό οίκο ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, ανιψιός του Ι. Δ. Κολλάρου, που θα αναλάβει την επιχείρηση μόνος του μετά τον θάνατο του θείου του, το 1956. Ο Κ. Σαραντόπουλος θα συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία της περίφημης Σειράς Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στην οποία θα στεγαστεί το σύνολο της γενιάς του ΄30. 
Το 1972 ο εκδοτικός οίκος περνάει στα χέρια της κόρης του Κ. Σαραντόπουλου, Μαρίνας (Μάνιας) Καραϊτίδη, η οποία ανανέωσε έκτοτε την εκδοτική παραγωγή με νέες σειρές και ονόματα. 
Το Βιβλιοπωλείον της Εστίας πρωτάνοιξε στην οδό Σταδίου, ύστερα μεταφέρθηκε στη Σόλωνος - η Μάνια Καραϊτίδη μετέφερε εκεί το βιβλιοπωλείο το 1978 δημιουργώντας εν συνεχεία ένα πνευματικό τοπόσημο για την Αθήνα και την ιστορία της - ενώ τώρα το εκδοτικό μέρος βρίσκεται στου Ψυρρή ενώ το νέο βιβλιοπωλείο άνοιξε πρόσφατα στην οδό Διδότου και Δελφών. 
Τη συνέχεια κρατούν σήμερα τα παιδιά της «κυρίας Μάνιας», η Εύα και ο Γιάννης.
Η κηδεία της Μάνιας Καραϊτίδη θα γίνει την Τετάρτη 4 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο. Καλό ταξίδι στη χώρα των αγγέλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου