......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

«Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ»


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟΝ Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑ


Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ποιητή Νίκου Καββαδία (10 Φεβρουαρίου 1975) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», με τίτλο «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ» σε σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη, παραγωγής 2002.

Η εκπομπή καταγράφει τις μνήμες και τις απόψεις καλλιτεχνών που έζησαν με το δικό τους τρόπο τον Νίκο Καββαδία. Ο ζωγράφος Βασίλης Σπεραντζας εξηγεί την καθοριστική επιρροή του ποιητή στο έργο του και θυμάται στιγμιότυπα από τα παιδικά του χρόνια με τον «Κόλλια», όπως φώναζαν τον Νίκο Καββαδία. Ο συγγραφέαςΔημήτρης Καλοκύρης μιλά για τη σεμνότητα του ποιητή, την ιδιαίτερη χροιά του ποιητικού λόγου του και την αφηγηματικότητα των σύντομων ποιημάτων του. 
Ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός θυμάται περιστατικά που έζησε μαζί με τον Νίκο Καββαδία και αναφέρεται στη θέση της γυναίκας στο έργο και στη ζωή του Νίκου Καββαδια, όπως αποκαλύπτουν τα ερωτικά γράμματά του προς την Θεανώ Σουνα. Ο Θάνος Μικρούτσικος υπογραμμίζει την αρχική αδυναμία των κριτικών να αντιληφθούν πλήρως την ποίηση του Καββαδία και αναφέρεται στον σύγχρονο χαρακτήρα της ποίησής του, με αφορμή τον «Σταυρό του Νότου», που - όπως τονίζει – συνέδεσε τη μουσική με την ποίηση και το αντίστροφο, σε μια κλίμακα πρωτόγνωρη ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από μελοποιημένα ποιήματά του και από ραδιοφωνική εκπομπή του 1988, στην οποία οΜανόλης Αναγνωστάκης διάβασε στίχους του Νίκου Καββαδία.

_______________________________________
Το έργο της ψηφιοποίησης και διάσωσης των αρχείων της ΕΡΤ συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς (ΕΤΠΑ - ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας, ΕΠ Ψηφιακός Σχεδιασμός), εθνικούς πόρους και την ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου