......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ο Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, υποστηρίζουν βιογράφοι του Ολλανδού ζωγράφου


Ο Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, υποστηρίζουν βιογράφοι του Ολλανδού ζωγράφου
Οι συγγραφείς του βιβλίου «Βαν Γκογκ: Η Ζωή» υποστηρίζουν ότι, αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, ο διάσημος ζωγράφος δεν αυτοκτόνησε, αλλά τον πυροβόλησαν κατά λάθος δύο αγόρια.

Ο Στίβεν Νάιφε και ο Γκρέγκορι Γουάιτ Σμιθ μελέτησαν επί δέκα χρόνια, με τη βοήθεια περισσότερων από 20 ερευνητών και μεταφραστών.Ο Ολλανδός ζωγράφος έμενε το 1890 σε ένα πανδοχείο στην περιοχή, Οβέρ συρ Ουάζ και σκόπευε να ζωγραφήσει χωράφια με συτάρι.Η ιστορία θέλει τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ να αυτοπυροβολείται σε ηλικία 37 ετών, ωστόσο, οι δύο βιογράφοι θεωρούν ότι ο Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, αλλά ο θάνατός του οφειλόταν σε ατύχημα. Οι βιογράφοι υποστηρίζουν ότι δύο αγόρια με ένα «ελαττωματικό όπλο» τον πυροβόλησαν και ότι ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη.Δηλώνουν ότι η σφαίρα εισήλθε στην κοιλιά του Βαν Γκογκ από μία περίεργη γωνία -όχι ευθεία όπως θα περίμενε κανείς σε αυτοκτονία.Οι δύο συγγραφείς μελέτησαν περισσότερα από 28.000 έγγραφα. «Αυτά τα δύο αγόρια, ένα από τα οποία φορούσε κοστούμι καουμπόη, και είχε ένα ελαττωματικό όπλο με το οποίο έκανε τον καουμπόη, έπιναν εκείνη την ώρα με τον Βίνσεντ (Βαν Γκογκ)» αναφέρουν οι συγγραφείς.Σύμφωνα με τον Στίβεν Νάιφε, η «κατά λάθος δολοφονία» είναι ένα πολύ πιο πιθανό σενάριο.Ο Γκρέγκορι Γουάιτ Σμιθ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο Βαν Γκογκ δεν επιζητούσε «ενεργά» τον θάνατο, αλλά όταν «αυτός εμφανιζόταν ως πιθανότητα, τον αγκάλιαζε». Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβαινε επειδή ο ζωγράφος θεωρούσε τον εαυτό του βάρος για τον αδελφό του που τον στήριζε οικονομικά.Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ ανέφερε ότι αυτό που υποστηρίζουν οι δύο συγγραφείς είναι «ενδιαφέρον» και «δραματικό».
Ο διευθυντής του μουσείου, Λέο Γιάνσεν, δήλωσε, πάντως, ότι «πολλές ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες» και τόνισε ότι θα ήταν «πρόωρο» να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου