......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

James Robertson ο Περιηγητής που αποτύπωσε με το φακό του τις ελληνικές αρχαιότητες



Σαράντα περίπου χρόνια πριν από την επίσημη εφεύρεση της φωτογραφίας, κάποιοι περιηγητές με τη βοήθεια της camera obscura
προγόνου της φωτογραφικής μηχανής, «φωτογράφισαν» ελληνικές αρχαιότητες και μετέφεραν τις εικόνες στις χώρες τους.Ένας από αυτούς τους διακεκριμένους περιηγητές που αποτύπωσαν με το φακό τους τις ελληνικές αρχαιότητες ήταν ο JamesRobertson. ORobertson καταγόταν από τη Σκωτία και ξεκίνησε ως χαράκτης. Ο Σκώτος φωτογράφος βρέθηκε ως αρχιχαράκτης στην αυλή του σουλτάνου Abdulmecid, στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές της δεκαετίας του 1850. 
Με έδρα την Πόλη έκανε φωτογραφικές περιοδείες στην Αθήνα το 1853-’54 και το 1856, στα χνάρια των περιηγητών-ζωγράφων του 19ου αιώνα.
Τριανταοχτώ πρωτότυπες εκτυπώσεις από αυτές τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τα μνημεία, φύλακες των μνημείων, φουστανελλοφόρους και επισκέπτες να ποζάρουν ανάμεσα στα μνημεία θα εκτεθούν από τη Δευτέρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.Οι φωτογραφίες αποτελούν, εκτός από ένα εξαιρετικό δείγμα πρώιμης φωτογραφικής τέχνης, αδιάψευστους μάρτυρες των καταστροφών που είχαν υποστεί τα μνημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου