......................................................................... του λογοτεχνικού περιοδικού ΥΦΟΣ *

Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή



"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΥΦΟΣ

ΥΦΟΣ
.................................................................Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΥΦΟΣ πατήστε πάνω στο εικονίδιο

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μάϊκλ Χέρτσφελντ : «Η θεσμική εδραίωση της ευθυνοφοβίας: η επιστημονική αξιοκρατία και η νεοφιλελεύθερη απειλή»

  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 


Διάλεξη του γνωστού κοινωνιολόγου Profesor. Michael Herzfeld
http://www.harvardscience.harvard.edu/directory/researchers/michael-herzfeld

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
 «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΛΙΤΗΣ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

«Η θεσμική εδραίωση της ευθυνοφοβίας: η επιστημονική αξιοκρατία και η νεοφιλελεύθερη απειλή» είναι το θέμα της διάλεξης του γνωστού από κοινωνιολογικές έρευνες στο νομό μας professor Michael Herzfeld από το πανεπιστήμιο Harvard, που θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα και διοργανώνεται στο πλαίσιο του διατμηματικού μαθήματος Επιστήμων Πολίτης που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η διάλεξη θα δοθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου (Παλιά Λαχαναγορά, Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου) την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 και ώρα: 18:00

Για τη μεταφορά φοιτητριών/φοιτητών και πολιτών τo λεωφορείο του πανεπιστημίου θα αναχωρήσει στις 16:30 από την είσοδο της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου (Γάλλος).

Ο Μάϊκλ Χέρτσφελντ είναι καθηγητής της ανθρωπολογίας και πρόεδρος του τμήματος κοινωνικής ανθρωπολογίας (μέρους του τομέα ανθρωπολογίας) του πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΗΠΑ), όπου διατελεί και επιθεωρητής ευρωπαϊκής εθνολογίας στο μουσείο Πίμποντι (Peabody). Ήταν συντάκτης του διεθνούς κύρους περιοδικού American Ethnologist (1994-98) και υπηρετεί σε πολλές διευθύνουσες επιτροπές άλλων επιστημονικών περιοδικών (μεταξύ των οποίων και το Journal of Modern Greek Studies και το Ethnologie Française).
Συγγραφέας δέκα βιβλίων (μεταξύ τους το Cultural Intimacy: Social Poetics in the Nation-State (2η έκδοση, 2005), το The Body Impolitic: Artisans and Artifice in the Global Hierarchy of Value (2004) και το Evicted from Eternity: The Restructuring of Modern Rome και πολλών άρθρων και βιβλιοκρισιών, έχει κάνει επιτόπια έρευνα-που έγινε με την υποστήριξη διάφορων επιστημονικών ιδρυμάτων-στην Ελλάδα, στην Ιταλία, και στην Ταϊλάνδη, με θέματα που συμπεριλαμβάνουν τον ανδρισμό και τη ζωοκλοπή στην ορεινή Κρήτη, τις κοινωνικές επιπτώσεις της ιστορικής αναστύλωσης σε τρεις πόλεις (Ρέθυμνο, Ρώμη και Μπάγκοκ), τη μαθητεία στις παραδοσιακές τέχνες στο Ρέθυμνο, τις σχέσεις μεταξύ της λαογραφίας και της παραγωγής της εθνικής ταυτότητας, και την εθνογραφική βιογραφία του κρητικού μυθιστοριογράφου Ανδρέα Νενεδάκη.


Έχει ασχοληθεί επίσης με διάφορα επιστημολογικά και θεωρητικά θέματα. Δύο από τα βιβλία του (Πάλι Δικά μας και Η ανθρωπολογία μέσα από τον καθρέφτη) έχουν εμφανισθεί στα ελληνικά με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και η έκδοση και των Η ποιητική του ανδρισμού, πολιτισμική οικειότητα, και πορτραίτο μιας ελληνικής φαντασίας (για τον Νενεδάκη) από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.
Βιβλία του έχουν μεταφρασθεί και στα κινέζικα, ιταλικά, γαλλικά, βουλγαρικά, πολωνικά, σερβικά και πορτογαλικά, και ο ίδιος γράφει τακτικά στα αγγλικά, ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά και ταϊλανδικά. Είναι επίσης ο κινηματογραφιστής και παραγωγός μιας εθνογραφικής ταινίας για τη Ρώμη.
 Οι εργασίες του Michael Herzfeld έχουν τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Βράβειο J.B. Donne για την ανθρωπολογία της τέχνης (1990) και το μετάλλιο Rivers (1994) του Βασιλικού Ιδρύματος Ανθρωπολογίας στο Λονδίνο και το Βραβείο J.I. Staley (1994) της σχολής αμερικανικής έρευνας στο Σάντα Φε. (1994). Το 1997 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Το 2005 τιμήθηκε ως επίτιμος διδάκτωρ του ελεύθερου πανεπιστημίου Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) στο Βέλγιο.

         «Η θεσμική εδραίωση της ευθυνοφοβίας:
      η επιστημονική αξιοκρατία και η νεοφιλελεύθερη απειλή»

Η σημερινή παγκοσμιοποίηση, παρόλο που συχνά καλύπτει επίμονες τάσεις πολιτισμικής συντηρητικότητας και αντίστασης στην ομοιοποίηση, έχει ήδη επιβάλλει μια ιεράρχηση αξιών που απειλεί να αφανίσει τις κύριες πηγές πολιτικής ανανέωσης. Η άνοδος ενός δήθεν ενιαίου οικονομολογικού λόγου, εξάλλου, διαιωνίζει τις θετικιστικές διαστάσεις της κρατικής και διεθνούς διοικητικής σκέψης, διαστάσεις που διαδέχθηκε από μια παλαιότερη, αποικιοκρατική τάξη. Αλλά εκείνο που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τάση προς οριοποίηση των πιο ασθενών στοιχείων του πληθυσμού μαζί με την ταξική ταπείνωση του ακαδημαϊκού χώρου.
Βασικό θέμα της ανακοίνωσής μου είναι η ανάλυση των λεγόμενων μέσων αξιολόγησης, που συχνά λειτουργούν, αντίθετα, να μειώσουν την υπευθυνότητα των φορέων.
Πρόκειται για την ίδια ρητορεία που επικαλούνται όσοι προωθούν την αστική ανάπτυξη (αγγλιστί gentrification) στο όνομα της ποιοτικής βελτίωσης αλλά με τελικό αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και την καταστροφή των προϋπαρχόντων κοινωνικών δεσμών. Με άλλα λόγια, ο σκοπός της ομιλίας είναι να ανιχνεύσει την επίδραση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ιδεολογίας που διέπει όλο και περισσότερο και την πανεπιστημιακή παραγωγή και την κοινωνική ζωή των αστικών κέντρων, για να καταλήξουμε σε μια σωστή εκτίμηση της επιρροής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης όσο στο σύστημα αξιών που κατευθύνει την καθημερινή ζωή τόσο και στη διαχείριση της ίδιας της καθημερινότητας.
Θα προτείνω εξάλλου ένα μοντέλο περιγραφής αυτών των διαδικασιών, σύμφωνα με το οποίο βλέπουμε μια σταδιακή φθορά της προσωπικής και ομαδικής υπευθυνότητας, οφειλόμενη προφανώς στην κυνική μεταχείριση της ρητορείας της αξιολόγησης. Θέλω να δηλώσω σαφέστατα ότι δεν απορρίπτω το ιδεώδες της αξιοκρατίας. Αντίθετα, εκείνο που περιγράφω είναι η χρήση της αξιοκρατικής ρητορείας και των συμβόλων της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» για σκοπούς που συνεπώς υπονομεύουν τους αληθινούς σκοπούς της αξιοκρατίας και της υπευθυνότητας.
 Κύριο αναλυτικό εργαλείο σ’ αυτή την προσπάθειά μου είναι αφενός η «θεωρία της πρακτικής» (θεωρία που αποβλέπει στη διαλεύκανση διαδικασιών και όχι στη προώθηση των ρητορικών μιμήσεων της πραγματικότητας σε μορφή γενικεύσεων), αφετέρου η εθνογραφική έρευνα (που συχνά αποκαλύπτει τις διαστάσεις της πολιτισμικής οικειότητας που φανερώνουν τη διεξαγωγή των εν λόγω διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων παραδειγμάτων συνεργασίας μεταξύ επίσημων αρχών και παραοικονομίας η ακόμη και υπόκοσμου). Θα απεικονίσω τα σχετικά πορίσματα με βάση τις έρευνες που έχω διεκπεραιώσει στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ταϊλάνδη.
Τέλος, σκιαγραφώ τη διαφορά μεταξύ της «κοινωνίας των πολιτών» (civil society) και της «δομής των πολιτικών αξιών» (structure of civic values), τονίζοντας ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η κοινωνία των πολιτών αντιτίθεται όχι μόνο στο κράτος αλλά και στις νομικές αρχές που τυπικά διέπουν τη δράση των υπηρεσιών. Αν δεν στρέψουμε το βλέμμα μας απ’ το ιδεώδες αυτό για να κοιτάξουμε προσεκτικά την πραγματική λειτουργία των διάφορων φορέων και τους τρόπους με τους οποίους εκμεταλλεύονται αυτό το ίδιο ιδεώδες, δε θα καταλάβουμε ποτέ πώς και γιατί μια αντιδημοκρατική και αντικοινωνική ιδεολογία κατάφερε, και καταφέρει συνεχώς, να αιχμαλωτίσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και να την υποδουλώσει σε καθαρά οικονομικά συμφέροντα.


Βιβλιογραφία:
- Herzfeld, Michael (1992), The Social Production of Indifference: Exploring the Symbolic Roots of Western Bureaucracy. Oxford: Berg.
- Herzfeld, Michael (2002), The Absent Presence: Discourses of Crypto-Colonialism. South Atlantic Quarterly 101:899-926.
- Herzfeld, Michael (2005), Cultural Intimacy: Social Poetics in the Nation-State. New York: Routledge.
- Herzfeld, Michael (2006), Spatial Cleansing: Monumental Vacuity and the Idea of the West. Journal of Material Culture 11: 127
- Herzfeld, Michael (2009), Evicted from Eternity: The Restructuring of Modern Rome. Chicago: University of Chicago Press.
- Malaby, Thomas M. (2003), Gambling Life: Dealing in Contingency in a Greek City. Urbana: University of Illinois Press.
- Schneider, Jane, and Peter Schneider (1996), Civil Society versus Organized Crime: Local and Global Perspectives. Critique of Anthropology 21: 427-446.
- Scott, James C. (1998), Seeing Like a State: How Certain Schemes to Improve the Human Condition Have Failed. New Haven: Yale University Press.
- Smith, Neil (2006), Gentrification Generalized: From Local Anomaly to Urben «Regeneration» as Global Urban Strategy. In Melissa S. Fisher and Greg Downey, eds., Frontiers of Capital: Ethnographic Reflections on the New Economy (Durham: Duke University Press), pp. 191-208.
- Strathern, Marilyn, ed. (2000), Audit Cultures: Anthropological Studies in Accountability, Ethics, and the Academy. London: Routledge.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου